Senkronize Buz Pateni, dünyada en hızlı büyüyen artistik buz pateni disiplinidir. Yaş kategorilerine göre değişim gösterecek şekilde genellikle 12 ile 20 patenciden oluşan takımlar senkronize bir şekilde yarışırlar. Diğer artistik buz pateni disiplinlerinde olduğu gibi (Tekler, Çiftler ve Buz Dansı), takımlar gerekli program öğeleriyle bir serbest program gerçekleştirir. Ayrıca Junior ve Senior seviyesindeki takımlar bir de kısa program gerçekleştirir. Gerekli elementler ; Block Elementi, Circle Elementi, Wheel Elementi, Line Elementi, Intersection Elementi, Move Elementi , Creative Element, No hold Element, Spin Element gibi hareketleri içermektedir. Senkronize buz pateni, Uluslararası Değerlendirme Sistemi (Tekler, Çiftler ve Buz Dansını değerlendirmek için kullanılan sistemin aynısı) kullanılarak değerlendirilir ve kurallar, spora zorluk ve heyecan katmak için her sezonda değişebilir.
1998 yılında, Uluslararası Paten Birliği (ISU) Senkronize Pateni branşını bir artistik buz pateni disiplini olarak tanıdı ve 2000 yılında, ISU onaylı ilk Dünya Senkronize Buz Pateni Şampiyonası Minneapolis, Minnesota'da düzenlendi. Bugün ISU, Senkronize Paten sporunun Olimpiyatlara dahil edilmesini sağlamak için çalışıyor.
Buz Sporları ülkemizde 1960 yılından itibaren amatör sahalarda değişik zaman aralıklarında yapılmış ve her geçen gün bu spora olan talep artmıştır. Başkent Ankara’da amatör olarak Gençlik Parkında başlayan buz sporları Kurtuluş Parkında açılan olimpik ölçülerde olmayan küçük bir saha ile gelişme fırsatı bulmuştur.1989 yılında açılan Ankara Bahçelievler Buz Pateni Sarayı (Belpa) ülkemizde uluslararası standartlardaki ilk buz tesisidir ve buz sporlarının daha profesyonelce yapılmasına büyük katkı sağlamıştır. Ankara’da yeni açılan Ümitköy Buz Sahası buz sporları branşları için yeni soluk kazandırmıştır.
Buz Pateni, Curling ve Buz Hokeyi Federasyonlarının kurulmasıyla birlikte üç branşta ülkemiz uluslararası müsabaka ve yarışmalara katılmaktadır.
Bu üç branşla ilgili pek çok sportif faaliyet ülkemizde aktif olarak yürütülmektedir. Kendi alanlarında antrenör ve hakemler yetiştirilerek bu alandaki eğitim kazanımları arttırılmaktadır.
Ankara Turkuaz Spor Kulübü
Telif Hakkı © 2024 Ankara Turkuaz Spor Kulübü - Tüm Hakları Saklıdır.
GoDaddy Destekli
Web sitesi trafiğini analiz etmek ve web sitesi deneyiminizi optimize etmek amacıyla çerezler kullanıyoruz. Çerez kullanımımızı kabul ettiğinizde, verileriniz tüm diğer kullanıcı verileriyle birlikte derlenir.